27 Απρ 2008

ΤΟ ΚΑΡΦΩΜΑ



« Κάρφωμα » ονομάζουμε την κίνηση ενός κομματιού που αναγκάζει ένα αντίπαλο κομμάτι να μένει στην θέση του και να μην μπορεί να κουνηθεί γιατί θα χαθεί ένα κομμάτι μεγαλύτερης αξίας.
Στο πιο πάνω διάγραμμα ο λευκός αξιωματικός δεν επιτρέπει στο μαύρο άλογο να μετακινηθεί γιατί από πίσω του είναι ο μαύρος βασιλιάς.
Επίσης εάν το λευκό άλογο μετακινηθεί τότε ο μαύρος πύργος θα φάει την λευκή βασίλισσα.


Στην πιο πάνω θέση τα μαύρα παίζουν τον πύργο τους στο δ2 καρφώνοντας τον λευκό αξιωματικό και τον κερδίζουν.


Σε αυτή την θέση παίζουν τα λευκά και τρώνε με την βασίλισσα τους τον μαύρο πύργο στο β8 ( παρόλο που υποστηρίζεται από τον άλλο μαύρο πύργο στο β3 ) δίνοντας σαχ στον μαύρο βασιλιά και εκμεταλλεύονται το κάρφωμα του πύργου τους που βρίσκεται στο γ3 εναντίον του μαύρου πύργου στο β3 ο οποίος εάν μετακινηθεί χάνεται η μαύρη βασίλισσα.



Στο διάγραμμα που βλέπουμε τα μαύρα έχουν αδυνατίσει στην τελευταία γραμμή και ο μαύρος βασιλιάς δεν μπορεί να διαφύγει ούτε από το τετράγωνο θ7 . Για αυτό ο λευκός παίζει τον αξιωματικό του στο τετράγωνο γ3 απειλώντας με δύο δυνάμεις τον μαύρο αξιωματικό στο δ4 ο οποίος :
1.αν φάει τον λευκό αξιωματικό στο γ3 τότε τα λευκά παίζουν την βασίλισσα τους στο τετράγωνο δ8 δίνουν σαχ στον μαύρο βασιλιά και κάνουν ματ.
2. αν παίξει στο τετράγωνο β6 για να φυλάει το τετράγωνο δ8 τότε ο λευκός αξιωματικός θα φάει την μαύρη βασίλισσα.
3. επειδή τα μαύρα δεν μπορούν να τον υποστηρίξουν με άλλη δύναμη τους τότε τα λευκά τον κερδίζουν.



Στην πιο πάνω θέση τα μαύρα τρώνε με τον αξιωματικό τους το λευκό πιόνι στο τετράγωνο η2 και απειλούν να κάνουν ματ με την βασίλισσα τους από το τετράγωνο θ1. Αν ο λευκός πύργος που βρίσκεται στο τετράγωνο δ2 φάει τον μαύρο αξιωματικό, για να γλυτώσει το ματ, τότε η μαύρη βασίλισσα που βρίσκεται στο γ1 θα κερδίσει την λευκή βασίλισσα που είναι στο τετράγωνο ε3.



ΑΣΚΗΣΕΙΣ



Στις ασκήσεις που ακολουθούν τα λευκά ή τα μαυρά εκμεταλλεύονται τα καρφώματα που υπάρχουν ή δημιουργούν νέα ( καρφώματα ) και κερδίζουν υλικό.



ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΥΚΑ
















ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΥΡΑ













1 σχόλιο:

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας! Με χαρά κάναμε και σχετική με το άρθρο-νούμερο Απριλίου 2 ανάρτησι: http://neospalamedes.blogspot.com/2008/04/blog-post_29.html
Εδώ ένα φιλολογικό σχόλιο-πρότασι:
Με αναφορά το εύστοχο εισαγωγικό διάγραμμα, γιατί δεν συμπεριλαμβάνετε και τους δευτερεύοντες όρους «ΑΠΟΛΥΤΟ» στην πρώτη περίπτωσι με τον λευκό Α πάνω στο καρφωμένο μαύρο άλογο, και «ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΑΡΦΩΜΑ» με τον μαύρο Π πάνω στον λευκό Ι;
Αλέξανδρος Κ. Σοϊλεμέζης, Χαλκίδα