24 Μαρ 2008

ΔΙΠΛΗ ΑΠΕΙΛΗ: ΠΗΡΟΥΝΙ

ΔΙΠΛΗ ΑΠΕΙΛΗ : « ΠΗΡΟΥΝΙ »


Το « πηρούνι » είναι ένας από τους πιο απλούς τρόπους να δημιουργηθεί μία διπλή απειλή. Η ουσιαστική ιδέα είναι ότι ένα κομμάτι τοποθετείται σε θέση όπου δημιουργεί δύο απειλές ταυτόχρονα.


Στο παραπάνω διάγραμμα ο μαύρος παίζει: 1…Βα4 και απειλεί ταυτόχρονα τους δύο λευκούς πύργους. Ο λευκός υποχρεωτικά χάνει έναν από τους δύο πύργους.





Σε αυτό το διάγραμμα ο μαύρος παίζει: 1…Αε4+ σαχ και απειλεί ταυτόχρονα τον βασιλιά και την βασίλισσα του λευκού. Ο λευκός χάνει υποχρεωτικά την βασίλισσα του.

Μία πιο σύνθετη περίπτωση είναι αυτή που ένας από τους δύο αντιπάλους δημιουργεί το «πηρούνι » όπως στην πιο κάτω θέση:

Ο λευκός παίζει 1.Πθ7+ και δίνει σαχ με τον πύργο του αν ο μαύρος βασιλιάς φάει τον λευκό πύργο 1…ΡΧΘ7 ή παίξει τότε ο λευκός παίζει 2.ΙΧζ6+ και απειλεί τον μαύρο βασιλιά και την μαύρη βασίλισσα. Ο μαύρος χάνει υποχρεωτικά την βασίλισσα του. Αν ο μαύρος βασιλιάς παίξει 1…Ρζ8 τότε ο λευκός παίζει πάλι 2.ΙΧζ6 και τώρα απειλεί την μαύρη βασίλισσα και τον μαύρο πύργο. Ο μαύρος χάνει υποχρεωτικά ένα από τα δυο κομμάτια του.


ΑΣΚΗΣΕΙΣ


Παίζουν τα λευκά:




παίζουν τα μαύρα:





Οποιοσδήποτε επιθυμεί την αποστολή του άρθρου σε μορφή pdf, μπορεί να αποστέλει e-mail στο chessmagazine@gmail.com, με την προϋπόθεση στο μηνυμά να αναγράφονται τα ακριβή στοιχεία του.

3 σχόλια:

Pitselos είπε...

Τα συγχαρητήρια μου για την προσπάθεια. Πολύ όμορφο το blog, εξαιρετικό!
Σαν ιδέα το ρίχνω: γιατί δε βάζετε μερικά από τα άρθρα του παλιού Γκαμπί;

pillius είπε...

συγχαρητήρια και από μένα!

και η ιδέα του Πίτσελου για τα παλιά άρθρα του "Γκαμπί" είναι εξαιρετική, θα πρότεινα ιδιαιτέρως μία παρτίδα μου που είχε δημοσιευθεί στο "Γκαμπί" και είναι και επίκαιρη :):):)

gkarkamelious είπε...

Συγχαρητήρια και απο εμένα και κάθε επιτυχία!